Regionen ligger i sydvästra delen av Frankrike och det är en del av landet som jag har kommit att älska efter att ha bott där under 1,5 års tid. Vinet, maten och människorna är härliga! Du bemöts med öppna armar. Det så klart en fördel om du kan säga: oui merci (ja tack), merci beaucoup (tack så mycket) och bonjour (god dag) på franska! Fransmännen gillar om du talar franska, men du kommer långt med engelska och dessa tre fraser. Underskatta inte heller kroppsspråket!

Regionens viktigaste inkomstkälla är vinindustrin och här produceras mer vin än i hela övriga Frankrike tillsammans. Bulkviner (vin som görs i stor mängd och som är illa gjort)har varit ett problem men nu har unga producenter börjat vända trenden mot biodynami och ekologi. Många vill också bevara de traditionella vinsorterna som var på väg att försvinna.  (Man rev upp dem för många år sedan och ersatte dem med vanliga vinsorter som kunde producera kvantitet istället för kvalitet. Ännu ett led i början av bulkvinernas tråkiga historia).
Man vet med säkerhet att vin har odlats här sedan 600 före vår tideräkning. De vanligaste blå druvsorterna är: Carignan, Grenache noir och Syrah. En annan intressant druvsort är Mourvèdre men den odlas fortfarande i relativt liten skala. Av intresse på den gröna sidan finner vi till exempel: Grenache Blanc, Rousanne, Marsanne, Vermentino, Chardonnay och Viognier.
Det bästa sättet att upptäcka regionen är att åka dit! Här hemma får vi nöja oss med att prova vinerna och det är inte fy skam.
Klimatet påverkas bland annat av den kalla mistral-vinden från norr, fukt från medelhavet och floderna som flyter genom landskapet. Vi var med om att det snöade en gång under vår tid där och det blev lite slaskigt på gatorna som varade i en dag! På sommaren kan det vara allt emellan 25C upp emot 42 C. Allt beroende på vart i regionen du befinner dig. Vidsträckta ständer finns för den sol- och badsugne. Mot medelhavet är landskapet flackt och inåt landet bergigt – perfekt för vinodling!

Restauranger i Sverige med viner från regionen

Restaurang 19 glas i Stockholm serverar några viner från Roussillon-Languedoc på glas och jag rekommenderar ett besök både för att prova vinerna och för att äta en bit mat. Priserna på viner är inte i den lägre prisklassen men erbjuder man så många bra viner på glas så blir priset högre för att kunna tillhandahålla den servicen för gästerna. Så; gå några stycken. Köp flaskvis och dela! Ni kommer inte att gå missnöjda därifrån – det kan jag lova.

L’Etoile de Begude Chardonnay, 2006, Limoux
Denna goding kostar 221kronor /glas & 629 kronor på flaska
Att prova vitt kan vara en god idé att börja med.
Jag gillar detta vin för dess fetma och äppliga eleganta friskhet. Kommer från Limoux i västra delen av regionen.

Terre Brune, 2005, Domaine Pouderoux, Roussillon (Terre Brune, 2005, Domaine Pouderoux, Roussillon, 199:-, Sn: 72428)
Priset ligger på 149 kronor/glas & 458 spänn för en flaska. Så gott!
Doppa näsan i glaset och du förflyttas omedelbart till bergiga kullar överväxta av timjan och rosmarin. Smak av mogna bär, lakrits och viol! Gjord på Grenache noir , Syrah och Carignan.
Vinet finns numer också i Systembolagets beställningssortiment.

I Malmö finns som bekant Mrs Brown (Inlägg). Vinlistan har överlag bra priser och att maten här är fantastiskt tål att upprepas! I deras vinlista hittar du:

Les Bruyeres, 2008, Terre Innconue, Robert Creus, Languedoc
Du betalar 130 kronor per glas och 635 spänn för en flaska.Vinet är gjort på 100% Carignan. Ett riktigt härligt ”garagevin” som buteljeras ofiltrerat. Ur glaset kommer dofter av ”garrigue”(örter som växer på kullarna i regionen) och kaffe. Smaken bjuder på kärva körsbär! Gott, rakt och ärligt!

”Hos Pelle” i Göteborg erbjuder sött, gott från Domaine Pouderoux.

Vendage 2008, Domaine Pouderoux, Maury är gjord på 100% Grenache Noir. Sött, friskt med smak av mörka bär. Prisuppgift saknas.
Restaurangen serverar enligt egen utsago mästerlig husmanskost och menypriset ligger på 425 kronor.

Har du inte möjlighet att besöka dessa restauranger så förtvivla icke! Gå till dit närmaste systembolag och inhandla eller beställ istället några av dessa godbitar!

Vitt:
Les Glaciaires 2008, Domaine Gardiés, Côtes du Roussillon, 127 kronor, Sn: 73970 (Beställningsvara)
Doftar av exotisk frukt med frisk smak av persika och ananas. Görs på de gröna druvorna Roussanne, Grenache Blanc, and Macabeu.

La Poule Blanche, 2008, Sacha Lichine et Associés, VdP d’Oc, 82 kronor, Sn: 85785 (Beställningsvara)
Ännu ett vin i Nya världen-tappning. Fräscht, äppligt vin med en lätt ekfatston. Gjort på Chardonnay, Sauvignon Blanc och Viognier.

Rött:
Terroir Mailloles, 2005, Domaine Sarda-Malet, Côtes du Roussillon, 260 kronor, Sn : 94484
Elegant, kraftfull röding med kryddig smak och toner av plommon och tobak. 100% Mourvedre.

Jadis, 2007, Domaine Leon Barral, 249 kronor, Sn : 94481
Häll upp på karaff två timmer innan du ska servera det och tänk på att bottensats kommer att finnas. Örtigt, smakrikt vin med toner av mörka bär.
Görs på de blå druvorna Carignan, Syrah och Grenache.

Les Dolomies, 2008, Puech Auger , Languedoc Montpeyroux, 89kronor (Förr : 109 kronor), Sn : 96956
Fruktigt och lättsamt i nya världen stil. Just nu till ännu bättre pris!
Blandning av Syrah, mourvèdre, grenache och carignan.

Snart är det ju helg – se till att prova så mycket du hinner med!