Alltså, jag älskar mat och dryck, men kan ibland ha lite svårt för krogar där det är för stelt och pretentiöst . Jag gillar vällagad mat där man känner alla aromer och smaker. Inget ”jifs-jafs” och en massa strunt som inte har med maträtten att göra! Att ha en servitör eller servitris som står vid bordet under hela måltiden är jag inte heller intresserad av. Det räcker gott med trevligt bemötande, att restaurangen ”har koll” på sina gäster och frågar med jämna mellanrum om det är till belåtenhet. (Att jag också gillar att slänga käft med servisen är en personlig grej).

Allt detta har jag hittat på Restaurang Sjöjungfrun som ligger i en av de mest södra delarna av Södermalm i Stockholm. Vi tog båten över från Lumabryggan (Hammarby sjöstad) mot Barnängsbryggan på Södermalm där restaurangen ligger precis upp för bryggan – bara det är en trevlig början!

Väl inne möttes vi direkt av Anna som visade oss det bord hon hade avsett för oss, men påpekade att vi självklart fick välja själva om vi ville då det fanns annat ledigt. Bara det fick oss att slappna av direkt.

Som förrätter kan du på Sjöjungfrun välja mellan olika små rätter. Vi åt bland annat smakrik potatisplätt med trattkantareller och crème fraîche och en kalvcarpaccio som helt enkelt smälte i munnen. Underbar olivolja därpå! Restaurangen erbjuder också varje kväll ”Dagens husman”. Denna kväll var det pocherad torsk och skirat smör tillsammans med en försvarlig dos nyriven pepparrot och gröna ärtor. Vem kan låt bli denna kombination? Vi drack en Schlumberger Pinot Blanc, Les Princes abbés från Alsace till detta. Som avslutning åt jag en len chokladmousse med halloncouli. Perfekt balans mellan bitterhet och sötma. Mitt sällskap tog vad som kallas för ”Sista hjälpen”. Detta innebär något så trevligt som en espresso, 3 centiliter digestif (i detta fall Grappa Nota di Teroldego från kooperativet Mezzacorona) och en chokladtryffel. Allt till det facila priset av 82 riksdaler.

Under hela kvällen fick vi perfekt, avslappnad service och svar på de frågor vi hade om maten.

Restaurangen drivs av Anna och Dave Byrne. Hon i servis, han som kock. De jobbar med fina råvaror, lagar allt från grunden och väljer ekologiskt då det går. Vinlistan är kort men bra och alla kan hitta något de gillar och som passar till maten. Priserna på maten är mycket bra. De har ägt restaurangen sedan maj 2008 men arrenderade den tidigare. Restaurangen har vacker utsikt över Hammarby sjö, känns ombonad och har en personlig stil. På sommaren finns det även en uteservering. De har endast kvällsöppet under veckorna, på helgerna öppnar de klockan 13.00.

Kontakt:
Restaurang Sjöjungfrun
Tegelviksgatan 85
116 47  Stockholm
Telefon: 08 642 21 30
E-mail: info@sjojungfrun.se
Hemsida: www.sjojungfrun.se

Öppettider:
Tisdag – fredag 18.00-22.00
Lördag 13.00 – 22.00
Söndag 13.00 – 21.00
Måndagar STÄNGT

Priser:
Smårätter – 38 kronor stycket
Varmrätter – från 132 kronor
Dessert – från 32 kronor
Vinlista – från 228 kronor/ flaska,
från 56 kronor/glas