Ända sedan jag flyttade en bra bit ifrån föräldrahemmet, har julbaket mer känts som ett nödvändigt ont, än en trevlig start på en månadslång upptrappning mot julaftonen. Detta blev det dock rejäl ändring på i år.
Två av mina vänner, vi kan kalla dem Peter och Johanna, ordnade peppkaksbakning för hela kompisgänget. Till historien hör att Johannas familj äger Annie Johanssons Hembageri i Jönköping och tillhandahöll därför både lokal samt arbetsledning och hjälp när det var dags för pepparkakseventet.

När vi steg in i bageriet, möttes vi av doft från pepparkaka och glögg samt synen av uppskattningsvis 10 kvadratmeter utkavlad deg, som var redo att stansas med diverse figurer och formar.
Efter att ha intagit den första muggen med Blossa‘s årgångsglögg, gick samtliga deltagare loss på degen och fyllde plåtarna med allt från klassiska hjärtan till egna något tveksamma kreationer samt väggar och tak till pepparkakshus. Lite öl och vin senare stod det ställ med våra pepparkakor och gräddades i de meterhöga ugnarna. Allt det ”praktiska bakandet” sköttes av pappa Anders och gav oss chansen att ta det lugnt och umgås i bageriet.

När pepparkakorna provsmakats, pepparkakshus monterats och dekorerats, var det dags för kvällens andra höjdpunkt, pizza. Alla festdeltagare fick var sin nygjord och jäst pizzadeg att kavla ut och täcka med ingredienser efter smak. Det fanns bland annat skinka, kryddig korv, annanas, mozzarella och svamp. När var och en var nöjd med sin pizza var det bara att lassa in den i en av de stora bakugnarna och vänta några minuter innan det var dags att med pizzaspaden fiska ut den färdig maten.


Som en trevlig avslutning på kvällen togs det fram marsipan i olika färger och Johanna gav en snabbkurs i marsipangris- och tomtetillverkning. Mycket uppskattat även detta.
När alla var nöjda, mätta och glada packade vi ner våra pepparkakor, hus och marsipanfigurer i tårtkartonger, tackade kvällensvärdar (Anders, Susanne, Johanna och Peter) för en riktigt trevlig  kväll och lämnade bageriet.


Sammanfattningsvis:
Som ni säkert förstår så var det en väldigt lyckad kväll och något jag hoppas få vara med om igen. Pepparkakorna blev jättegoda (vilket även degen var), så det är något jag varmt kan rekommendera. Pepparkakorna (och degen) kan ni köpa på Konditori Napoleon i Jönköping, som även det är i familjen Jahrls ägo. Så gör ett besök för att prova allt av vad julen har att erbjuda i sötsaksväg. Passa även på att kolla in årets nya och varierade Jul-Catering, som erbjuds till bra priser.

Jag rekommenderar samtliga människor att samla vänner, släktingar och arbetskamrater till ett liknande event som detta. Baka tillsammans, ha roligt och varför inte passa på att använda den redan varma ugnen till lite pizza.

Tack till Jahrl’s och mina Vänner för denna fantastiskt trevliga kväll.

GOD JUL