Det har blivit dags att presentera mitt första försök på de världskända franska bakverken Macarons. Den lilla maråängbaserade mandelkakan som fylls med en söt kräm, kräver en hel del moment om den ska göras från scratch. Detta är det dock väl värt , om man får till dessa små dekorativa lyxkakor.
Efter att jag fått tipset att kolla in konditorn och matskribenten Mia Öhrn’s blog, av min kusin, hittade jag ett bra grundrecept på maränghalvorna som macaronen byggs upp av.

Ingredienser till ca 25 macarons (beror på storleken):
3 äggvitor
110 gram sötmandel
3 dl florsocker
2 msk strösocker
0,5 tsk kakao
10 hasselnötter
300 gram nougat
1 skvätt vispgrädde

Så här gjorde jag:
Sätt ugnen på 125 grader (jag föredrar varmluft).

Skålla mandeln i kokhett vatten (tar ett par minuter). Knäpp av skalen och låt mandeln torka ett bra tag (minst ett par timmar). Gör helst detta dagen innan baket. Mixa eller rivmandlarna fintblanda med florsocker och sikta, alternativt mixa blandningen ytterligare. Ställ åt sidan.

Vispa äggvitan hårt och tillsätt strösockret långsamt under tiden. Tillsätt kakao och vänd ner mandel/sockerblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet, utan att tappa all fluffighet från den vispade äggvitan. Tänk på att massan inte får vara lika fast som en vanlig maräng, för då kommer kakorna inte att smälta ut och bli blanka i ugnen. En balansgång. Fyll en spritspåse och klicka ut toppar i storleken av femkronor på bakplåtspappret och grädda längst ner i ugnen emellan 20-30 minuter, beroende på hur ugnen beter sig. Marängerna ska inte få en ”gratinerad” yta och ska precis börja släppa från pappret när de är klara.
Kör en plåt i taget och ställ sedan marängerna åt sidna och låt svalna. Använd en kniv vid behov för att få loss kakorna.

Fyllning är väldigt enkel att göra och kräver endast att du smälter nougaten med lite grädde samt sedan tillsätter finhackade hasselnötter.

Kyl blandningen till en bredbar konsistens, spritsa mängd efter smak på hälften av marängerna och klämm försiktigt fast de övriga ovanpå respektive spritsad maräng.

Tips:
Skaffa en bra matberedare som kan hantera alla moment som krävs. Jag använder själv en Kitchen Aid.
Exprementera med smaker, färger och var inte rädd för att totalmisslyckas ibland, Man lär så länge man lever. Ska du färga rekommenderar jag att du gör detta med den vispade äggvitan, för att undvika att tappa luftigheten på smeten.

Att dricka till:
En kopp te Kusmi Anastasia eller en dubbel espresso passar utmärkt till den mättade sötman.