Så har jag ännu en gång bjudit teamet på fredagsfika i form av macarons. Även denna gång valde jag citrus som huvudsmaksättare, nämligen citron. För att bryta den sötsura smaken kompletterad fyllningen med kokosflingor. En lyckad kombination om jag får säga det själv.

Marängsidorna (20-40 hela kakor beroende på storlek)
2 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
3 äggvitor
2 msk strösocker
Gul pastafärg (eller karamellfärg)

Sätt ugnen på 120 grader varmluft.

Vispa äggvitorna hårt och tillsätt under tiden strösocker. Färga äggvitevispet med gul pasta. Börja med lite och öka tills du uppnåt önskad nyans.
Blanda under tiden florsocker och mandelmjöl väl. Tillsätt nu blandningen i den färgade äggvitan och vispa till en jämn smet (undvik att tappa all volym som äggvitan bidrar med).

Fyll en spritspåse med hälften blandningen och spritsa jämnstora cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Kör i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur din ugn uppför sig. Ta ut när marängerna börjar släppa ifrån plåten.
Upprepa processen för andra hälften av smeten.

Citron- och kokosfyllning
1 citron
1 msk vispgrädde
2 msk kokosflingor
100 gram vitchoklad

Riv av citronskalet på ett rivjärn (undvik den vita beska delen) och pressa ut juicen. Blanda apelsincesten och juicen i en liten karstrull. Tillsätt grädde och koka upp (vispa under hela tiden). Dra ifrån plattan och rör i hackad vit choklad samt kokosflingor.
Ställ åt sidan för att svalna och sen in i kylen.

Lossa samtliga mandelmaränger från bakplåtspappret med hjälp av en bredbladig och vass kniv. Fyll en spritspåse med citronfyllningen och spritsa önskad mängd på hälften av marängerna. Sandwicha med de resterande.

Klart!

Servera till en kopp te eller kaffe.


Tips
Upplever du att fyllningen är väldigt hård och svårarbetade, kan du spola ljummet vatten på sprits påsen efter du fyllt den. Klämm lite så att du fördelar värmen och känner att krämen mjuknat lagom mycket.