Första helgen i mars besökte jag Stockholm för att hälsa på mina föräldrar och min syster. Inför fredags-kvällen hade mor bokat bord på en restaurang, som inte någon i familjen besökt innan. Restaurangen ifråga var Pubologi och ligger i Gamla Stan.

Pubologi är en gastropub med en mysig långsmal lokal, som endast rymmer cirka 28 platser. Personalen är trevlig, snabb samt hjälpsam. De har bra kunskap gällande restaurangens utbud och snabbt raka svar, när en förfrågan görs. Variationen på rätter och dryck är stor samt av hög kvalité. Man hittar så väl goda viner, ölsorter som bra sprit på menyn.

Det som gör Pubologi speciellt är valet av att placera samtliga gäster på barstolar samt vid höga bord och att 20 av dessa platser samlats runt ett gemensamt långbord mitt i lokalen. Alla ser alla i restaurangen och besökarna får god inblick i vilken mat som bärs ut ur köket. Dessutom kan nyfikna lätt ställa frågor till sina bordsgrannar om fisken som precis serverades eller det röda vinet som just provades. Detta gör att restaurangen fylls av ett härligt sorl och stimm, allt eftersom fler och fler gäster anländer.

Restaurangens egen beskrivning
”Vad är Pubologi?
Pubologi är inte en matsal. Pubologi är inte en bar. Pubologi är inte en traditionell pub.
Pubologi är en hybrid av alla tre.”

Vad vi åt
De rätter som vi provade var de så kallade halvtallrikarna och jag rekommenderar att man beställer två för att både bli mätt och få variation. De sju som valdes ut var:

Oignon, oignon, oignon
Gruyere-gratinerad soppa av karamelliserad lök, backtimjan, Bourgogne Blanc och kyckling-carcasse
100:-
En fransk löksoppa som föll samtliga middagsgäster i smaken. Det som troligen gjorde den till en av de bästa löksoppor vi smakat, var att den gjordes på rödlök och egenkokt kycklingbuljong.

Butternut
Ravioli fyllda med Butternutpumpa. Serveras med pinjenötter, Parmigiano Reggiano 2007, Gotlandstryffel och acqua de burro
150:-
Allt var riktigt bra med denna rätt. Välbalanserade smaker, al dente, krämig fyllning och en tydlig tryffelton.

Deadliest catch
Halstrade pilgrimsmusslor från New Foundland med bakad kungskrabba från Kirkenäs rullad i Kavring och bränd purjolök. Serveras med alger, lökkräm, citron-confit och lättsmörad buljong
190:-
God krabba, bra musslor och två sorters alger med två vitt skilda smaker. Det hela framhävdes effektivt av krämighet, citrustoner och sälta.

Torsk tempura
Torsk från Nordatlanten friterad i sifon-tempura. Serveras med puré Ninon, forellrom, picklad gurka, silverlök och rostad vitlöksmajonnäs
180:-
Tillbehören var även på denna gång mycket passande och höjde hela anrättningen. Battern på fisken var mycket fluffig och krispig, vilket helt föll oss i smaken. Mycket gott.

Choucroute Canard de Sud-Ouest Chef Buchet´s choucroute med stekt ankbröst, grillad korv med ank-confit & grönpeppar, krispigt bacon och äpple-cruditéer 180:-
Ett gott och köttigare alternativ i bland halvtallrikarna.

Pig in a jar
Tryffeltäckt rillette på Rocklundagris med kräm och pickles på jordärtskocka. Serveras med rödvins-jus och rostat surdegsbröd
170:-
Välsmakande och enkel rätt på mör gris. Välbalanserat här också och det är många goda milda smaker.

Salsiccia Trinità Chef Buchet´s Salsiccias på: Kalv smaksatt med tryffel. Serveras med pistaschnötter och portvinsreduktion. Oxe smaksatt med äpple, dragon och Liss-Ellas senap. Serveras med minipickles och lökringar. Lamm smaksatt med paprika, vitlök, citron. Serveras med rostad paprikadressing. Alla Salsiccias kommer i passande korvbröd med tillhörande ketchup och Dijon-senap på sidan. 140:
Samtliga korvsamansättningar var trevliga och smakade bra. Helt enkelt bra korv med bröd.


Adress (karta)
Pubologi
Stora Nygatan 20
111 27 Gamla Stan
Stockholm
info@pubologi.se


Sammanfattningsvis är Pubologi helt klart värt ett besök. Mat, dryck och gemenskap i en härlig blandning. Tänk dock på att de få platserna kräver att man bokar i god tid eller har en väldig tur. Så välj ut en helg och ring för att boka ett besök på ett av mina nya favoritställen i Stockholm.

Gillar du Pubologi:
Så gillar du säkert också; 1900.