När jag på lördagen kom ner till Möllevångstorget, möttes jag av en riktigt trevlig syn. Vinterns få och något karga försäljningsstånd hade bytts ut mot berg av färgsprakande grönsaker och mängder av försäljare. I sydvästra hörnet hittade en mängd kronärtskockor. Jag stoppade raskt ner fyra stycken i en plastpåse, betalade och begav mig hemåt.


Kronärtskockan äter man med händerna genom att ta av blad för blad, doppa i lite saltat smör och skrapa av den möra nederdelens insida med tänderna. Avsluta med hjärtat (mitten av skockan) som är lite matigare och nästan krämig i konsistensen.
Lite pilligt, men väldigt gott.

2 personers starter
2 kronärtskockan
1 Citron
Vatten
Salt


Koka upp rejält med vatten i en gryta och vrid i saften ifrån en citron samt ett par nypor salt. Lägg i skockorna i vattnet och se till att de täcks ordentligt. Koka i cirka 20 minuter. Kontrollera att de nedre bladen är lätta dra innan du avslutar koket.

Lägg kronärtskockorna till att rinna innan den serveras (håll i stjälken det sista så att vattnet mellan bladen rinner ut)

Servera med smör som saltas.