I hagarna glimmar det gult av maskrosor, i skogen är det blått, vitt och gult av sippor och svalört och i parkerna blommar körsbärsträden…
Nu är det snart dags att bjuda till fest! Våren bjuder på många tillfällen och då tycker jag att det passar att tipsa om några goda drycker. Oavsett vad ni gillar och oavsett om ni ska slå er ner i gröngräset, på terrassen, balkongen eller båten.

De drycker jag har valt passar dessutom utmärkt att ha på en buffé så att alla kan hitta något som passar till de olika rätter som bjuds.

Vi börjar med rosévin som sig bör. En torr goding med riktigt ljus färg och med doft och aromer av syrliga röda vinbär och hallon är 2010 Domaine de Collavery, Coteaux-d’Aix-en-Provence, Frankrike, 79 kronor, Sn: 2859. Drick till salladen och kycklingspett. Ta med några extra flaskor om du ska ut på sjön. Det kommer garanterat att gå åt!

Vitt, av det lite smakrikare slaget ger 2010 Clay Station Viogner, Delicato, Kalifornien, USA, 99 kronor, Sn: 22228. Exotisk frukt, persika, och clementin passar fint till grillad lax eller ljust rosa rostbiff. Smakar som nektar!

2009 Château Mont Redon Rouge, Côtes du Rhône, Frankrike, 105 kronor, Sn: 5461 bjuder på mörka bär, en liten örtighet tillsammans med toner av viol. Servera till det kött du grillar, rostade primörer eller matiga smörgåsar med rostbiff, soltorkade tomater och grevéost. Smakar bäst ca 17 grader varmt. Rött är gött.

Jämtlands Bärnsten, Lager, Jämtlands bryggeri AB, Sverige, 22,80 kronor (500 ml, flaska), Sn: 1307 skimrar såklart bärnstensfärgat i solen och fyller gommen med aromer av humle och citrus. Så gott till lite fetare mat som sill eller grillad lax med klassisk potatissallad.

Nanny State från producenten BrewDog, Skottland, 11,50 kronor, Sn: 1947 är ett alkoholfritt öl (0,5 %) som är riktigt gott! Smakrikt, med aromer av sirapsbröd och aprikos. Drick till det du grillar och gillar.
(Om du vill dricka alkoholfritt så skippa allt vad alkoholfritt vin heter – det kommer aldrig att smaka bra tyvärr). Flädersaft är en annan alkoholfri favorit!