Som jag tidigare påpekat är råbiffen en favorit. Först och främst är smaken fantastiskt god, dessutom är variationsmöjligheterna på tillbehören många. Denna gång fokuserade jag på några klassiska tillbehör, som blandades upp vad säsongen har att erbjuda. Ut över detta valde jag att halstra biffen i grillpannan för att komma åt den rökiga och grilliga smaken i kombination med den lena konsistens som dubbelmald färs har.

 

4 personer

Biff och tillbehör
600 gram nötinnanlår (dubbelmald eller skrapad)
2-4 rödbetor
12 rädisor
8-12 bondböneskidor
4 ägg
1 dm pepparrot
Gräslök
Svartpeppar
Salt

Koka rödbetorna hela tills de börjar mjukna. Skala och skär i dekorativa bitar.

Skala och tvätta pepparoten. Riv den sedan på den fina delen av rivjärnet. Lägg i en skål och täck ordentligt med plastfolie, så att styrkan inte försvinner.

Tvätta och noppa rädisorna. Koka upp vatten i en kastrull och sälng sedan i rädisorna i ca 1 minut. Ta upp och dela i halvor.

Ta  fram bondbönorna och tryck ur dem ur skidorna. Knäpp sedan av det tunna skalet som omger varje böna. Koka dem i 5-10 minuter beroende på storlek.

Ta varje ägg och separera bort vitan. Ställ gulorna åt sidan tills det är dags att servera.

Dela färsen i fyra delar och forma varje del i runda biffar (Jag använder mina Patisse formar till detta). STäll grillpannan på plattan och se till att den blir riktigt het. Gnid in varje sida på färsbiffarna med olivolja och stek dem ca 30 sekunder gånger 2 på varje sida för att få det fina grillmönstret.

Skölj gräslöken och hacka sedan fint.

Dijonmajonnäs
1 ägg
1 dl olivolja
1-2 msk Dijonsenap
Citron
Salt
Socker

Separera bort vitan och vispa äggula. Tillsätt långsamt oljan samtidigt som vispandet fortsätter. Håll på tills konsistensen blivit hyfsat fast. Tillsätt senapen samt lite citronsaft och rör om. Smaka av med salt och socker.

Servera enligt bild och ställ fram gräslök, peppar och salt, så att varje gäst kan krydda efter smak.