Eftersom jaktsäsongen har börjat tänke vi , som ni vet, på Winendine.se att ha en vecka med recept och inlägg inriktade mot vilt. Jag inleder här med ett hamburgarrecept på färs ifrån rådjuret som jag berättade om i ”Den första bocken” och ”Rådjur till Råvara”.

4 burgare

Hamburgare
500 gram körrfärs av rådjur
Salt
Svartpeppar
4 salladsblad
4 skivor prosciutto
Parmesan
Mild ost
8 skivor formfranska (eller önskat hamburgebröd)
Smör

Skölj sallad, micra skinkskivorna (cirka 1 minut liggandes i hushållspapper), riv ostarna (50/50-blandning) samt skär av kanterna och stek brödet gyllene i smör.
Lägg färsen i en plastbunke och blanda med peppar samt salt. Smaka av färsen och/eller provstek en lite för att kontrollera sluresultatet. Dela upp färsen i 4 lika delar. Forma dem till 4 burgare och stek i rikligt med smör. När du har fått rejält med färg på ena sidan vänder du på burgaren och strör ett tunnt lager av ostblandningen över. Stek sedan klart köttet medands osten smälter ut.


Syltad rödlök
2 rödlökar
2-3 matskedar balsamvinäger
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
Smör

Skala löken och skär i tunna skivor. Stek mjuka och lätt genomskinliga i smör, utan att bryna. Häll i vinäger och socker samt smaka av med salt och peppar. Häll av och kyl ner.

Majonnäs
1 ägg
1-2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
Salt
Vitpepparpeppar

Se till att ägget har rumstemperatur och separera sedan gulan ifrån vitan. Lägg gulan i en skål och börja vispa med en elvisp (använder en ballongvisp på mixerstav). Strila försiktigt ner olivoljan tills konsistensen liknar fast smör. Rör försikgt ner senap samt smaka av med salt och peppar.

Servera enligt bild.