Vi fångar de sista av solens strålar med långa promenader i höstvädret. Önskar att det kanske, kanske är en enda riktigt varm dag kvar. Plockar svamp i skogen och dricker viner som smakar höst på tungan.

Morellino eller det vanligare namnet Sangiovese är en blå druva som det görs fantastiska viner på. Det är då den kommer från Scansano i södra Toscana kallas den för Morellino.

Vinet Morellino di Scansano Riserva, Terenzi, Toscana, Italien, Sn: 95674, 129 kronor är tillfällig nyhet på Systembolaget nu i höst och har en tät frukt med härliga toner av mörka bär, en lätt kärnig kärvhet, örtiga aromer och toner av fat. Så gott till rådjursadel med kantarellsås eller gräddig nöt och trattkantarellsås med spätzle. Fungerar också gott med en bit lagrad hårdost – till exempel Västerbottenost eller Parmesan.