Under min senaste helg i Stockholm gjorde jag ett återbesök på Blasieholmens Akvarium och Restaurang (B.A.R.). Restaurangbesöket gjordes vid halv niotiden en lördagskväll i november och var tillsammans med tre goda vänner.

Restaurangens egen beskrivning
”B.A.R. är den tredje restaurangen i regi av de prisbelönta kockarna och gastronomiska visionärerna Henrik Norström, Peter Johansson och Daniel Frick.

Vid havsgrillen välkomnas gäster fram för att själva kunna peka ut sina favoriter ur akvariet eller ismontern. Färsk fisk, kött, skaldjur, säsongens grönsaker och tillbehör. Gästen väljer själv vad den vill äta, i vilken ordning, och hur det ska tillagas. Möjligheten finns att bygga upp sin tallrik från grunden eller välja en av B.A.R.s givna rätter, föreslagna för att komplettera varandra i smak och passa årstiden.

Från morgon till kväll fungerar B.A.R. som en mötesplats för vänner, kollegor och nya bekanta, en tidlös bistromiljö som kalibrerar meny och råvaror efter säsongerna och sina gästers preferenser. Ett centralt vattenhål för innerstadsfolk som söker upplevelse och gastronomi på ett sätt som passar storstadslivet i en bekväm och modern miljö.”

Vi möttes strax innanför dörren och leddes bort genom den långsmala lokalen till ett bord för fyra. Redan när man passerar mellan gäster och bord slås man av den gemytliga och härliga atmosfär som fyller hela stället. Detta trots att inredningen är enkel, nästan steril med sitt kakel och sina vita väggar.
Väl på plats gick vi igenom menyn och fick förslag samt rekommendationer gällande val av rätter och dryck av vår servitris. Efter lite diskussion och funderande beställdes följande rätter in; grillad entrecôte, 1/2 hummer, B.A.R.s sill & strömming, hälleflundra samt råbiff. På dryckessidan tog vi bland annat in några av Skebo bruksbryggeris ”Traditional Ale”, som bryggs exklusivt just för B.A.R.. En bra öl.

Grillad Entrecôte
Halstrad hel på grillen och sedan serverad skivad med japanskt päron, avokado, basilika och chili. Enkla rena smaker i en näst intill perfekt kombination.

1/2 hummer
Kokt och serverad med majonnäs samt citron. Här står råvaran i centrum och det smakar som det ska göra.

B.A.R.s sill & strömming
Två sorters sill, en strömming och en bit lagrad ost. Bra klassiska svenska smaker.

Råbiff
Den lena och välsmakande biffen serverades med kapris, rödbetor, rödlök, äggula och dijonsenap. Värt att notera är att tillbehören serveras i ordentlig mängd och vi valde att addera riven pepparot som komplement till rätten.

Hälleflundra
Fisken grillades och tillbehören som valdes ut var brynt smör, riven pepparrot och pommes duchesse. Grillsmaken på fisken var tydlig och tillagningen precis rätt. Tillbehören gjorde sitt och höll förväntad klass. Riktigt gott!
Denna rätt utformades enligt B.A.R.s något speciella upplägg med möjligheten att kombinerade valfritt protein med grön- och rotsaker samt olika såser. Möjligheterna är många och valen kan falla på allt ifrån en rejäl köttbit ifrån saluhallsdisken med pommes frites och sauce béarnaise, till en kungskrabba utpekad direkt i restaurangens akvarium.

Sammanfattningvis
Maten håller mycket högklass både gällande råvarukvalité och smaksammansättning. Personalen gav personliga rekommendationer, var kunnig och serviceinriktad samt lättsamma. Priserna är välmotiverade och långt ifrån höga.
Vi upplevde inget misstag, förvirring eller direkta brister. Allt gick som på räls.

En stark rekommendation till ett besök ifrån oss på Winendine.se.

Adress, karta och kontakt hittar ni här.

 

 

 

(Bilderna är hämtade ifrån B.A.R.s pressmaterial)