Efter ett kräftfondskok valde jag att sätta samman en lite matigare soppa än de jag brukar göra. Med en hint av vitt vin, proppades den krämiga soppan med fasta potatisar, färsk gul lök och stora tärningar av laxfilé.

4 personer

Fond
Skal ifrån cirka 1 kg kräftor
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 fänkål
2 tomater
2 dl vitt vin
Salt
Hummerfond (till avsmakning)
Smör

Skala och hacka lök samt vitlök. Stek på i smör Tillsätt slantar av morot, bitar av fänkål och klyftade tomater samt skalen. Stek ytterligare i några minuter. Häll på vinet och fyll upp med vatten. Koka i ungefär 20 minuter och sila sedan av allt ifrån vätskan. Koka ihop till cirka 3 deciliter och smaka av med salt/hummerfond.

Soppa
2-3 dl grädde
4 fasta potatisar
600-800 gram laxfilé
1-2 (färska) gul lökar
Persilja
Svartpeppar

Skala och klyfta potatisen. Koka den nästan klar och häll av vattnet.

Skala och skiva löken samt hacka persilja. Skär laxen i kuber och vänd i lite salt. Värm på fonden, tillsätt grädden och löken samt laxen. Låt sjuda i ungefär 5 minuter. Lägg i den varma potatisen och smaka av med peppar och salt. Låt koka upp.

Servera enligt bild. Lägg gärna fram en bit nybakt baguette till soppan.