En krämig och tilltalande soppa gjord på bönor. Rätten fungerar perfekt som starter eller till lunch. Enkelt, gott och går lätt att göra i vegetariskt tappning (Vegetarisk om man väljer grönsaksfond och hoppar över köttet.), det blir jättegott då också..

4 personer

Ingredienser
250 gram torkade bönor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 paket baconskivor
5 skivor rökt köttigt fläsk
1 liter vatten eller kokvattnet från bönkoket
2 lagerblad
2 kvistar rosmarin
1 bunt persiljekvistar
1 msk tomatpuré
2-3 msk konc kycklingfond
salt och svartpeppar
Olivolja
Kryddkrasse
Riven parmesanost

Gör följande
Blötlägg bönorna över natten eller ett dygn i förväg.
Koka bönorna i osaltat vatten tillsammans med lagerblad, rosmarin och persilja i cirka 30 minuter. Spara kokvattnet. Plocka ur persilja, lagerblad och rosmarin, häll vattnet i ett separat kärl.

Skala lök, vitlök och moroten. Hacka lök samt dela moroten och selleristjälken i små bitar. Stek i olivolja och tillsätt hackad bacon. Fortsätt stekningen i cirka 5 minuter, utan att det tar färg. Sätt åt sidan.

Ta fram en blender eller liknande och mixa bönor, lök, vitlök, morötter, selleri, tomatpuré, bacon och kokvatten (det blir cirka en liter). Späd med vatten vid behov. Smaka av med buljong, salt och peppar samt lite socker för balansera.
Tärna det rökta fläsket (jag hade ett äppelrökt fläsk) och lägg i soppan. Värm det hela på spisen under omrörning innan servering.

Häll upp soppan i förvärmda skålar, toppa med riven parmesanost samt kryddkrasse och olivolja.

Att dricka till
Vi tog en Brunello di Montalcino.