Efter tidigare lyckade besök var det nu dags att pröva sig igenom Saikōs avsmakningsmeny. Dessutom var en god vän på besök, som uppskattar sushi. Därför tog vi oss båda till Malmös mest intressanta sushirestaurang och sattes oss ner vid ett av långborden i de nedsänka golvbåsen.

Lokalen är mysig, ganska liten och har originell inredning. Till hälften är den inredd med vanliga bord och stolar och resterande del har golvet är upphöjt till sitthöjd för att ersätta stolar runt bord som placerats i öppningar i golvet. Har man dessutom tur kan man hamna bredvid riktigt trevligt folk.

Personalen är kunnig, lättsam och informativ när det gäller mat och dryck. Eftersom man sitter nära köket upplevs det hela både mer intimt och gemytlig. Helt klart ett upplägg jag föredrar på restauranger.

Avsmakningsmenyn inleddes med tre vegetariska tapas. Bland annat serverades sallad på judasöra. Efter denna inledning serverades grillade kycklingvingar, glaserade revben och en fantastisk häst. Mycket bra.

Efter dessa ”japas” (japanska tapas) var det dags för själva sushin, som bestod utav tre olika nigiris och sex sorters maki. Bland dessa godbitar fann vi ingredienser som bläckfisk, blåmussla, röding, ängssyra, ramslök, avokado och flygfiskrom. Alltsammans serverades med olika tillagningssätt och bjöd på flertalet mycket intressanta texturer. Fantastiskt trevligt upplägg på det hela med andra ord.

Som avslutning på denna middag serverades en dessert bestående av rivna jordgubbar, rabarber och myntaglass. Fräscht, ganska lätt och väldigt gott.

Samanfattningsvis är Saikō en mycket trevlig svensk-japansk restaurang med stor variation och hög kvalité. Jag kan absolut rekommendera den som Malmös bästa sushiställe och kommer absolut att båda äta här igen samt handla med mig take away när jag är sugen på lite rå fisk.