Vi åt julmat för första gången på två år på julafton i år. De föregående åren har vi njutit av skaldjur och champagne!  Nog hade jag saknat julmaten, men nu är jag trött på den igen och det är väl så det ska vara? Nu är det verkligen champagnetider! Så gott och friskt efter all julmat och roligt med något annat.

Här kommer några goda, passande tips att dricka idag eller till nyårsafton.

NV André Clouet Silver Brut Nature, Champagne, Frankrike, Sn: 7546, 289 kronor, är ett riktigt friskt inslag till skaldjuren på nyårsafton. Den bjuder på pigga citrustoner, mineral och lätta ton av rostat bröd. Servera till Pilgrimsmussla i ärtröra med löjrom.

2005 Nicholas Feuillatte Brut Chardonnay, Champagne, Frankrike, Sn: 7592 smakar av röda äpplen, clementin och ljus choklad. Passar fint till Smörfriterad torsk med skaldjurssås. Utmärkt mellanrätt!

2002 La Grande Année, Bollinger, Champagne, Frankrike, Sn: 7579, 849 kronor är en mycket bra champagne och från en fantastisk årgång: Dess komplexare stil med smak av bokna äpplen, rostad brioche och nötter gör att den klarar lite kraftigare rätter såsom Bergtunga med kantarellstuvning.

Till tolvslaget passar det med lite enklare roséchampagne. Gott och smakrikt är Tsarine Brut Rosé, Champagne, Frankrike, Sn: 7877, 295 kronor.