Friskt, bärigt och nytt är de tre ord jag vill använda för att beskriva årets första roséviner. Vi dricker dem som aperitif, till milda fiskrätter, till studentfirande eller vårens andra fester.

Det du ska tänka på är att kika på årgången. Generellt så ska du köpa den senaste, alltså 2012. Köp också på glasflaska. Vin på BiB smakar inte lika gott. De på flaska är inte lika hårt svavlade och ger generellt ett fräschare vin. Då har du garanterat fräsch frukt och slipper det gamla muggiga utan pigghet.

Våra favoriter hittills i år är, utan inbördes ordning:

2012 Puychéric Syrah rosé, Foncalieu, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 64 kronor, Sn: 2209. Smultron, frisk, pigg syra som jag serverar som aperitif till ”fingerfood” – Friterade räkbollar.

2012 Cuvée Madame, Château de Demoiselles, Côtes de Provence, Frankrike, 99 kronor, Sn: 2203 bjuder på röda vinbär, en gnutta grape och en god örtighet. Servera till vårens första ramslök. Här har du en Underbar soppa att servera denna härliga rosé till.

2012 Les Rempart des Ceps Dorés, Cave des Vignerons de Sablét, Côtes du Rhône, Frankrike, 48 kronor (halvflaska), Sn : 2239.
Färgen är nästa ceriserosa ! Ser riktigt festligt ut och smaken är frisk av smultron och en fin örtighet. Servera till Pilgrimsmussla med fänkålscrème eller på buffén; Västerbottenkrustad med löjrom från Kalix.
Denna snygga rosé finns endast på halvflaska, så det är bara att köpa flera om ni är många. Kanske kan varje gäst få varsin falska till buffén?

Ha en riktigt härlig men framförallt, en god vår!