Den svenska familjen Werich köpte år 2010 en gård i underbara Toscana, Italien. Där produceras idag olivolja och olika kryddblandningar.
Historien börjar dock tidigare än så. År 2006 bestämmer sig sonen i familjen, John Werich, för att studera konst och design i den vackra staden Florens och familjen vill ju gärna hälsa på emellanåt. Då de besöker gården Poggio all’Olmo för första gången, lägger de ett bud direkt på plats och resten är historia.
”Traditionen på gården är att tillverka olivolja och det föll sig naturligt att följa i historiens spår”, säger John. ”Många utlänningar som köper gårdar här nere väljer att hyra ut olivodlingarna till lokala bönder men vi ville göra en egen olivolja och också ta vara på den härliga traditionen av vilda örter och började senare producera våra smakrika örtblandningar”.

Poggios Extra Vergine di Oliva Toscano, Qualità Superiore olivolja skimrar i grönt, är gjord för hand och pressas av olivsorterna: Frantoio, Lecchini och Moraiolo. Smaken har gröna, härligt peppriga toner och är supergod att ringla över din favoriträtt med pasta eller en sallad. Vi gillar också att doppa nybakat bröd i oljan och äta en bit parmesanost på sidan.
Till det kan man dricka en 2010 Rocca Guicciarda Riserva, Barone Ricasoli, Chianti Classico, Toscana, Italien, 141 kronor, Sn: 2723.

Aromi di Poggio är en smakrik kryddblandning med doft och smak av rosmarin, lagerblad, timjan, salvia, mejram och fänkål. Vi tycker mycket om att man har valt att använda den lite bortglömda örten mejram som får den här kryddblandningen att sticka ut och verkligen tillföra något på marknaden. Mejram smakar lätt parfymerat och doftar lite som en sommaräng.

Salamoia di Herbe bjuder på en fin doft av rosmarin, salvia och vitlök. Detta örtsalt är perfekt till det grillade lammet eller direkt i den egna köttfärsåsen.

Spännande Sale alla Lavanda är salt smaksatt med italiensk lavendel och citroner från Sicilien. Den blandar du helt enkelt ned i din kycklingpasta och ringlar sedan över Poggios olivolja. Frisk, fräsch och lätt blommig i smaken. Ett verkligt spännande tillskott bland örtbladningarna på marknaden!

För fler kryddblandningar, återförsäljare och för att läsa om familjens samarbete med en producent av Balsamvinäger. Kika in på poggio.se.