Från regionen Languedoc i Frankrike kommer lika mycket vin som resten av Frankrike producerar tillsammans. Av det kan man räkna ut att det inte är så lätt att hitta rätt. Något som förvånar är att det inte finns speciellt många bra viner från regionen att tillgå i Sverige. Därför slår jag ännu en gång gärna ett slag för viner därifrån. Dels har jag bott där och smakat de godaste gott som finns och dels är det en så vacker region med varierad natur och vänliga människor. Så ni som just nu sitter och planerar sommarens semester; styr kosan ditåt!

Domaine Gayda ligger ungefär en mil norr om staden Limoux och till medelhavet är det i runda slängar 10 mil. Närmsta största stad är Carcassonne och du tar dig enkelt runt med bil i regionen.

Domaine Gayda förfogar över 20 ha mark och egendomen köptes år 2003 och samma år och året efter nyplanterade de samt införskaffade äldre vingårdar runt omkring staden Carcasonne. De har även vingårdar norr- och nordväst om staden Perpignan samt i La Livinière. Pyrenéerna ligger inte långt borta och druvorna till deras goda Syrah odlas på 200 meters höjd över havet. Man arbetar för att ställa om till ekologisk vinodling.

Deras vin har en rättfram stil som verkligen speglar områdets terroir och druvornas personlighet.

2012 Gayda Syrah, Languedoc, VdP d’Oc, 81 kronor, 81 kronor, Sn: 4599 bjuder på doft och smak av örter, viol och hallon. Med näsan i glaset flyttas jag direkt ner till sol, ljumma vindar från Garriguen och värme på in hud. Passar perfekt till Pissaladière eller Godaste rostbiffen.

2012 Flying Solo Grenache Syrah, Languedoc, VdP d’Oc, 111 kronor, Sn: 72285 (bestsort) är mer koncentrerad i smaken och bjuder också på lockande toner av örter men även jordgubbar och en lätt ton av lakrits. Servera den till Grillad entrecôte med endive, zucchini och paprika eller Ugnsbakad kyckling med tomatsås.

2012 Flying Solo Grenache Blanc Viognier, Languedoc, VdP d’Oc, 111 kronor, Sn : 72261 (bestsort) doftar av apelsin, solmogna citroner med en fin blommighet och en lätt kryddig eftersmak. Drick som fördrink eller till Pilgrimsmusslor med blomkålscrème.

Här kan du läsa lite mer om producenten på svenska.

Fega nu inte att beställa hem om de inte finns på just ditt Systembolag. Det är så enkelt att göra via nätet.

Smakligt vin och ha en riktigt god middag!