Hel kyckling i ugn med smak av citron och salvia serveras med klyftpotatis samt en fräsch sallad.

Kycklingen
1 hel kyckling (helst färsk Bjäre)
1 citron
5 vitlöksklyftor
1 knippe salvia
Salt
Svartpeppar
100 gram smör

Klyftpotatis
8 stora potatisar
Olja
Salt

Börja med att skrubba potatisen och klyfta den. Lägg klyftorn i ugnssäker form samt tillsätt olja och flingsalt. Kör i ugn (170 grader) med grill till den fått en krispig yta.

Lägg 100 gram smör i rumstemperatur. Skala vitlök och pressa den i smöret. Finhacka salvian och tillsätt den tillsammans med salt samt rivet citronskal. Rör samman det hela ordentligt. Fläk kycklingen i ryggen lossa därefter försiktigt skinnet från kycklingen så att det går att pressa in smörblandningen innanför. Fördela smöret jämnt innanför skinnet., Lägg därefter den utfläkta kycklingen i en ugnssäker form och sätt i ugnen (170 grader) tills innertemperatur är 70 grader (på mest utsatta delen vilket blir bröstet).Servera med en krispig sallad tillsammans med tärnad gurka. Lite olivolja på samt lite stekjuice på kycklingen.

Att dricka till
En flaska Verdicchio.