En smakrik middag med inspiration från skogens skafferi – perfekt för dig som vill bjuda på något både rustikt och elegant. Här kombineras viltkryddad fläskfilé med en krämig svamp- och lingonrisotto, och rundas av med en ljuvlig hallonpaj. En trerättersupplevelse som både värmer och imponerar – utan att kräva timmar i köket.
Viltkryddad fläskfilé – mustigt och enkelt
Fläskfilé är ett mört och lättlagat kött som verkligen lyfter med rätt kryddning. Genom att använda enbär, timjan och rosmarin får du smaker som påminner om vilt – men på ett enkelt sätt.
Ingredienser:
- 500 g fläskfilé
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 6 krossade enbär
- 2 msk smör
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 °C. Putsa fläskfilén ren från hinnor och senor.
- Blanda örtkryddor, enbär, salt och peppar och gnid in filén med blandningen.
- Bryn köttet runt om i smör i en het stekpanna tills det fått fin färg.
- Lägg över i en ugnsform och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är ca 68 °C.
- Låt vila i folie i minst 10 minuter innan du skär upp i skivor.
Krämig risotto med svamp och lingon
Risotton är hjärtat i denna rätt – en fyllig och len motpol till fläskfiléns djupa kryddighet. Lingonens syra och svampens jordighet skapar en vacker balans.
Ingredienser:
- 2 dl arborioris
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 dl kantareller eller annan svamp
- 1 dl vitt vin
- Ca 6 dl varm grönsaksbuljong
- 1 msk smör
- 1 dl riven parmesan
- 1 dl färska eller frysta lingon
- Salt och peppar
Gör så här:
- Fräs svampen gyllene i smör och ställ åt sidan.
- Fräs löken i smör, tillsätt riset och rör om tills kornen blir genomskinliga.
- Häll i vinet och låt det koka in.
- Tillsätt buljong lite i taget under omrörning tills riset är al dente.
- Vänd ner svampen, smör och parmesan. Avsluta med lingonen precis innan servering.
Hallonpaj – en söt avslutning
Ingen middag utan dessert – och denna hallonpaj med smuldeg är lika enkel som god. Hallonens friskhet möter det smöriga täcket på ett klassiskt svenskt vis.
Ingredienser:
- 250 g hallon (färska eller frysta)
- 1 msk potatismjöl
- 2 msk socker
Smuldeg:
- 100 g smör
- 1 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- ½ dl socker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Blanda hallon med potatismjöl och socker. Lägg i en pajform.
- Nyp ihop smör, havregryn, mjöl och socker till en smulig deg.
- Strö smuldegen över bären och grädda i 25 minuter tills gyllene.
- Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Vill du sätta guldkant på helgen, eller bjuda på en genomtänkt middag? Då är detta recept på viltkryddad fläskfilé med risotto och hallonpaj ett säkert kort – smakrikt, vackert och enkelt att lyckas med.