Recept på Friterad Torsk med Polenta och Krämig Svampblandning

Recept på Friterad Torsk

När hösten gör sitt intåg och skogens smaker lockar, finns det få saker som slår en tallrik fylld av friterad torskrygg, len polenta och en rykande varm svampblandning. Denna rätt är en smakrik kombination av krispig fisk, mild majsgröt och umamirika svampar – perfekt för både vardagslyx och helgmiddag. Receptet förenar det rustika med det eleganta och blir en fest för både öga och gom.

Ingredienser

Till fisken:

  • 600 g torskrygg, skuren i portionsbitar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl panko (eller vanligt ströbröd)
  • Salt och svartpeppar
  • Olja till fritering (t.ex. rapsolja)

Till polentan:

  • 1 liter vatten
  • 2,5 dl polenta (gärna snabbvariant)
  • 1 dl riven parmesan
  • 25 g smör
  • Salt efter smak

Till svampblandningen:

  • 300 g blandsvamp (t.ex. kantareller, karljohan, champinjoner)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
  • 1 dl crème fraîche eller vispgrädde
  • Färsk timjan
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Så här gör du

  1. Förbered polentan:
    Koka upp vattnet med lite salt. Vispa ner polentan långsamt under omrörning och låt sjuda enligt anvisningar på förpackningen (vanligtvis 5–10 minuter). Tillsätt smör och parmesan när konsistensen är krämig. Håll varm på låg värme och rör om då och då.
  2. Gör svampblandningen:
    Rensa och skär svampen i bitar. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna tills de är mjuka. Tillsätt svampen och stek på medelhög värme tills vätskan försvunnit och svampen fått färg. Tillsätt crème fraîche eller grädde samt färsk timjan. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda någon minut.
  3. Panera och fritera torsken:
    Krydda fiskbitarna med salt och peppar. Vänd dem först i mjöl, därefter i uppvispat ägg, och sist i panko. Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna till cirka 170°C. Fritera bitarna gyllene, cirka 3–4 minuter per sida beroende på tjocklek. Låt rinna av på hushållspapper.

Serveringstips

Lägg upp polentan som en bädd på tallriken. Placera en generös klick av den krämiga svampblandningen vid sidan. Toppa med nyfriterad torsk och dekorera gärna med en kvist färsk timjan eller rivet citronskal för extra fräschör. Servera gärna med ett glas krispigt vitt vin – t.ex. en chardonnay med lätt ekfat.

Seneste Artikler
Ägghalvor med Räkor
Ägghalvor med Räkor – En Svensk Klassisk Förrätt
Viltkryddad fläskfilé med risotto & hallonpaj
Recept: Viltkryddad fläskfilé med risotto & hallonpaj
Somrig tallrik
Somrig tallrik med ägg, lax, färskpotatis och brynt smör
Utforska yoga, meditation och body balance
Inre harmoni och styrka: Utforska yoga, meditation och body balance
16 Year Old Lagavulin
16-årig Lagavulin: En Djupdykning i En Whiskyklassiker
Recept på enkel baguette
Recept på enkel baguette: Krispig yta och mjuk insida
Kyckling med salvia och citron
Kyckling med salvia och citron – Originalreceptet
Château Grand Moulin Grenache
Château Grand Moulin Grenache: En perfekt vin til vildt og bær
Recept på Friterad Torsk
Recept på Friterad Torsk med Polenta och Krämig Svampblandning
Rulla till toppen