Efter ett kaktips på saffransdrömmar ifrån en av mina favoritbloggar (Doft och smak), valde jag att göra ett storbak med en egen tvist. För ge de små, redan goda, bakverken en ytterligare dimension valde jag att smaksätta dem med en riktigt rökig whiskey. En 16årig Lagavulin möter julens gulaste krydda, saffran. Jag blev riktigt nöjd med resultatet och tror mig funnit en ny personlig favorit till jul.

Ingredienser (60 stycken)
4 dl vetemjöl
4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
100 gram smör

1 påse (0,5 gram) saffran
4 cl rökig whiskey

Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.

Krossa saffran med lite socker och tillsätt sedan whiskey. Låt stå och dra under tiden som du påbörjar smeten.

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver väl i din matberedare (se Kitchen Aid). Tillsätt smör och vispa ordentligt. Häll i saffran- och whiskeyblandningen samtidigt som du låter vispen gå. Avsluta med att röra ner oljan.

Forma 60 bollar av degen och pressa försiktigt ut 20 av varje på var sina plåtar. Grädda i cirka 25 minuter.

Låt svalna. Klart!