Eftersom jag väntar gäster i helgen, i form av mina föräldrar, så har jag bakat en omgång bröd. Det blev baguetter och tanken är att de ska ätas till frukost och kvällsmat. Självklart med en massa pålägg i form av prosciutto och mortadella.

4 tjocka baguetter (eller 8 smala)

Ingredienser
8 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
4 dl vatten
2 msk rapsolja (olivolja fungerar också)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 ägg (till pensling)

Instruktioner
Vispa ut jästen i vattnet, som värmts till 37 grader. Rör nu i olja och salt. Tillsätt grahamsmjölet och 6 dl av vetemjölet. Ta lite i taget och rör hela tiden. När degen börjar släppa ifrån bunkens kanter, strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.

 

 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidigt med hjälp av resterande mjöl. Dela i fyra lika stora delar och forma till baguetter, som placeras på två plåtar med bakplåtspapper. Snitta bröden pensla med lätt vispat ägg och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.

 

 

Grädda baguetterna i cirka 15 minuter (om tjocka). Ta ut och låt vila några minuter under en handduk.
Klart att ätas!